Auto delovi iz komšiluka

Bez autora
Sep 25 2011

Nekadašnja kragujevačka kasarna „Grošnica“ već od januara naredne godine će biti mesto na kom će raditi dobavljači Fabrike automobila Srbija. Kako će više od 80 odsto svih delova (sem motora), kragujevački proizvođač vozila kupovati od dobavljača u Srbiji, prema planu menadžmenta ove firme najvažniji partneri će im se naći već na nekoliko kilometara od mesta gde će sa traka biti „skinut“ prvi, probni komadi novog modela automobila. Ukupno će se na prostoru „Grošnica“ izgraditi hale sedam velikih dobavljača. Prvi svoj objekat podiže „Promo magneto komponet“, zatim „Džonson kontrols, HTL, SIGIP, „Magneti mareli“... To su oni proizvođači čiji su delovi veoma gabaritni i čija bi doprema, zbog velikog kapaciteta fabrike, sa većih udaljenosti, bila dosta složenija. Inače, „Fijat“ planira da od proizvođača autodelova u Srbiji kupuje pet odsto komponenata koje su mu potrebne na globalnom nivou.

Auto delovi iz komšilukaNekadašnja kragujevačka kasarna „Grošnica“ već od januara naredne godine će biti mesto na kom će raditi dobavljači Fabrike automobila Srbija.

Kako će više od 80 odsto svih delova (sem motora), kragujevački proizvođač vozila kupovati od dobavljača u Srbiji, prema planu menadžmenta ove firme najvažniji partneri će im se naći već na nekoliko kilometara od mesta gde će sa traka biti „skinut“ prvi, probni komadi novog modela automobila.

- Ukupno će se na prostoru „Grošnica“ izgraditi hale sedam velikih dobavljača. Prvi svoj objekat podiže „Promo magneto komponet“, zatim „Džonson kontrols, HTL, SIGIP, „Magneti mareli“... - kaže Aleksandar Ljubić, član UO FAS.

- To su oni proizvođači čiji su delovi veoma gabaritni i čija bi doprema, zbog velikog kapaciteta fabrike, sa većih udaljenosti, bila dosta složenija.

Inače, „Fijat“ planira da od proizvođača autodelova u Srbiji kupuje pet odsto komponenata koje su mu potrebne na globalnom nivou.

Ljubić nam otkriva i da su svi delovi za novi model koji će se praviti u Kragujevcu, već prošli prva, takozvana laboratorijska ispitivanja i da će uskoro biti testirani i u prototipu vozila.

- Kada se sklopi prvi, probni test model, on će biti isproban u realnim uslovima, odnosno na putu, a sve eventualne nepravilnosti i nedostaci će biti dostavljene komponentašima koji će ih otkloniti. Bitno je da će do kraja januara biti kompletirana sva oprema i testirana u februaru i tokom marta. Zatim počinje i serijska proizvodnja novog modela - objašnjava Aleksandar Ljubić.

Planira se da model, iz takozvanog B segmenta koji će u suštini biti višenamensko vozilo bude predstavljeno u martu naredne godine na najznačajnijem evropskom Salonu automobila u Ženevi.

Fabrika u Kragujevcu je najmlađa i najmodernija u okviru „Fijat grupacije“. Oprema, prese, lakirnica... su poslednja reč tehnologije - tvrdi Ljubić.

Samo FAS će zapošljavati 2.500 i komponentaši iz „prvog prstena“ zapošljavaće još oko 1.000 radnika. U odnosu na FAS, u bližoj budućnosti u celoj Srbiji će biti uposleno ukupno oko 10.000 radnika, što je evropski prosek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik